#UnatcFringe.3AccenteInterviu
Simona Vlad (Teatrologie) – Emma Stoian, Radu Ureche și Bianca Archip (Pedagogie teatrală)
Emma Stoian, Radu Ureche și Bianca Archip sunt studenți ai Masterului de Pedagogie Teatrală al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București și au organizat un atelier de jocuri teatrale prin care își propun să îmbunătățească abilitățile cognitive și emoționale ale participanților.
Pe 18 mai, aceștia își desfășoară atelierul la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova, iar eu mi-am dorit să aflu câteva dintre secretele lor cu privire la organizarea și eficiența jocurilor pe care le propun participanților.
Simona Vlad: Emma, care consideri că sunt beneficiile unui atelier de jocuri teatrale într-un festival de anvergura celui din Craiova?
Emma Stoian: Includerea atelierelor teatrale în cadrul Festivalului de Teatru Shakespeare aduce multiple beneficii. Aceste ateliere pot îmbogăți experiența participanților prin dezvoltarea abilităților actoricești, stimularea creativității și încurajarea colaborării. De asemenea, oferă oportunități valoroase de creștere profesională, contribuind la succesul și diversitatea festivalului.
S.V.: Radu, care a fost procesul prin care ai reușit să faci elevii să coopereze în vederea atingerii obiectivului unui joc teatral?
Radu Ureche: Trebuie să fie un atelier cât mai interactiv. Unul în care ei să se simtă bine și să se cunoască între ei. Momentan nu îi cunosc pentru că mâine vom începe, dar împreună cu colega mea am ales un set de jocuri teatrale prin care ne dorim să îi facem să participe cu drag. Sunt jocuri pe care le-am mai făcut și în alte ateliere.
S.V.: Bianca, care crezi că ar trebui să fie finalitatea ideală pe care îți propui să o atingi după un atelier? Care este gradul de dificultate în a mobiliza toți participanții să se deschidă și să coopereze?
Bianca Archip: La finalul fiecărui atelier îmi doresc ca fiecare participant să devină mai curios. Curios să se descopere pe sine și lumea din jurul său. Ăsta cred că este idealul pentru mine. De asemenea, sper ca la final participanții să treacă de preconcepția că atelierele de jocuri teatrale sunt doar pentru cei care își doresc să devină actori. În cadrul atelierelor dezvoltăm abilități specifice actorului, dar nu trebuie să uităm că ACTOR = OM. Atelierele sunt concepute pentru a antrena un spirit ludic, creativ, spontan. În principiu, cei care vin la ateliere știu cât de cât la ce să se aștepte și vin cu o oarecare deschidere, iar asta ușurează mult procesul. În plus, grupul se reglează de la sine. În cadrul atelierelor ne propunem să descoperim diversitatea prin intermediul jocului, iar obiectivul nostru principal este să construim un spațiu sigur pentru ca fiecare participant să-și găsească libertatea de a încerca și de a greși. Cred că asta e adevărata greutate pe care o întâmpin, să-i conving pe cei care participă că este normal să greșești și că fiecare greșeală îi aduce și mai aproape de o nouă descoperire.
Interviu realizat de
SIMONA VLAD (Teatrologie, licență anul III – Jurnalism Cultural),
avându-i ca invitați pe
EMMA STOIAN, RADU URECHE și BIANCA ARCHIP (Pedagogie Teatrală, master anul I)
pentru evenimentul
ATELIER DE JOCURI TEATRALE
din cadrul Festivalului Internațional Shakespeare Craiova 2024
(https://www.shakespearefestival.online/eveniment/atelier-de-jocuri-teatrale-2/ )